12è CONGRÉS MUNDIAL DE TURISME DE NEU, MUNTANYA I BENESTAR

MISSATGE DEL MINISTRE

Estimats participants,

En la passada edició del Congrés Mundial del Turisme de Neu i Muntanya, l’any 2022, es va debatre com recuperar el turisme després de la pandèmia, sota el títol “Una nova mirada cap al futur”. Avui, després d’una intensa tasca de les administracions públiques per incentivar i ajudar el sector, i després de veure com les empreses locals han encarat, no sense dificultat, aquesta situació, podem dir que el sector turístic ha lidiat amb aquesta impactant crisi, demostrant una gran resiliència. Hem de continuar en la perseverança per reforçar el sector del turisme i mantenir la seva aportació a les economies dels territoris de muntanya.

No sense esforç, el Principat d’Andorra, en aquesta època de recuperació, gràcies a la seva privilegiada riquesa natural i la seva gran varietat d’activitats en un entorn saludable, va comptabilitzar un augment de pernoctacions, superant per primera vegada els 10 milions de pernoctacions anuals.

Sens dubte, el turisme és un dels sectors que més impulsa les nostres economies, per això, la dotzena edició del Congrés, pretén introduir noves temàtiques, posant especial èmfasi en el turisme de benestar, salut i termalisme. Combinar benestar personal, a més de relaxar-se en la destinació escollida per les vacances o fer activitats a l’aire lliure, el turisme lent, la immersió en la cultura local són altres estímuls que busca cada vegada més el turista que vol trencar amb la rutina d’un món accelerat.

Per descomptat, abordarem altres temes d’actualitat que ens ajudin a millorar l’oferta turística, de muntanya i de neu. Parlarem de productes turístics, de patrimoni, d’identitat i de la qualitat dels serveis. Formació, capacitació, sostenibilitat i turisme responsable seran sempre elements clau dels debats. A més, la IA s’ha convertit en una poderosa eina, sent la millor aliada per als agents turístics i el visitant.

Aquest Congrés organitzat al País dels Pirineus, és una trobada que reuneix un ampli ventall de professionals del turisme, des de responsables de la gestió de destinacions turístiques de muntanya, experts i empresaris de tots els àmbits.

Junts, abordarem debats entre el públic assistent i experts convidats, per millorar l’experiència dels viatgers durant la seva estada a la destinació escollida.

Volem comptar amb la vostra presència, durant aquests tres dies d’esdeveniment, per establir col·laboracions que impulsin el turisme a les zones de muntanya, en benefici dels turistes, dels professionals, dels residents i de la destinació.

Us esperem a Andorra del 20 al 22 de març de 2024!

11è Congrés mundial de turisme de neu i de muntanya

Salutació Ministre

Benvolguts participants,
 
El 10 de març del 2020 vam haver de posposar la celebració del Congrés mundial de turisme de neu i de muntanya per la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia del SARS-CoV-2 . És un plaer per a mi anunciar-vos que l’organització d’aquest Congrés s’activa novament gràcies a la implicació dels set comuns i del Govern d’Andorra, i de l’Organització Mundial del Turisme (OMT). Canillo serà la parròquia amfitriona d’aquesta onzena edició.
Tots sabeu que el turisme ha estat un dels sectors més afectats per la pandèmia i que les conseqüències sobre la nostra economia han tingut un impacte enorme en el teixit empresarial i en els llocs de treball, si bé és cert que la resiliència del nostre sector ens ha ajudat a ser innovadors, a replantejar-nos tot allò que havíem consolidat amb esforç i temps, i a escoltar les demandes dels turistes i tenir-ne cura. Amb el benentès que la salut, els protocols per evitar la propagació de la COVID-19, els cribratges i la vacunació són alguns dels elements clau que ens permeten veure el futur amb un cert optimisme.
La pandèmia ens ha obligat a transformar la gestió de les empreses aplicant més que mai les noves tecnologies, a reinventar-nos, a canviar els hàbits de consum, a treballar per recuperar la confiança dels viatgers i, en definitiva, a revertir de la millor manera possible els efectes causats per la pandèmia.
Per aquest motiu, és primordial que, davant la impactant caiguda d’un dels sectors més importants de l’economia mundial com és el turisme, ens retrobem durant el Congrés, i que tinguem l’oportunitat de tractar i debatre sobre temes que ens ajudaran a reactivar el turisme i a dissenyar quin serà el model o els models postpandèmia.                                                                              
Andorra ha après a adaptar-se, i des del 13 de març del 2020 ha dirigit tots els esforços a buscar l’equilibri entre salut i economia. Des del primer moment s’ha prioritzat la salut dels ciutadans, alhora que es definien els protocols per garantir la màxima seguretat possible als visitants. Per altra banda, les autoritats andorranes han aprovat un paquet de mesures econòmiques sense precedents per ajudar el teixit empresarial i garantir els llocs de treball. Aquestes i moltes altres accions del conjunt de la societat ens permeten, avui, preveure una bona reactivació de l’activitat turística.
La recessió econòmica planteja reptes complexos al sector turístic, i és primordial contribuir i cooperar entre tots els actors implicats per a la recuperació d’aquest sector. Per això, retrobar novament els professionals i els experts en turisme al Congrés ens dona la garantia que es debatran assumptes que permetran traçar el futur del turisme de muntanya.
De ben segur que la sostenibilitat, el medi ambient, la salut i el benestar, la transformació digital, la intel·ligència artificial i les noves tendències del turisme són temes que ens interessen a tots i sobre els quals volem debatre durant els dos dies del Congrés. 
Vull animar-vos que ens visiteu i participeu en aquest Congrés, en què els experts ens transferiran les seves valuoses experiències i ens donaran eines per enfortir les destinacions turístiques de muntanya.
 
Us hi esperem!
 
Jordi Torres Falcó