Resum edicions anteriors
La primera edició del Congrés es va celebrar a Escaldes-Engordany sota el nom de Congrés mundial de turisme de neu i dels esports d’hivern. Va aplegar uns 150 participants de 24 països i va servir com a punt de partida de les edicions posteriors. Els participants van analitzar de manera conjunta la situació de les destinacions de neu, i van reflexionar sobre les perspectives de futur del sector.
A la segona edició, l’any 2000, els assistents van analitzar les noves tendències en gestió turística i la incidència del desenvolupament tecnològic i social en el futur del turisme de neu. L’edició va congregar més de 200 participants de 25 països, provinents d’empreses privades, organitzacions professionals i administracions públiques. Es va celebrar a les parròquies d’Encamp, Escaldes-Engordany i Sant Julià de Lòria.
L’abril del 2002, els congressistes de la tercera edició van buscar possibles solucions a diverses amenaces exògenes del futur dels camps de neu com l’escalfament global, la fragilitat del medi natural i el canvi de tendències de consum del mercat i la creació de nous productes. Aquesta edició es va dur a terme a les parròquies d’Escaldes-Engordany, Andorra la Vella i Encamp.
L’any 2005, els comuns, el Govern i l’OMT van acordar ampliar la temàtica del Congrés a les activitats de muntanya durant tot l’any, i el van convertir en l’actual Congrés mundial de turisme de neu i de muntanya, dotant cada edició d’una temàtica pròpia. Així doncs, la quarta edició del Congrés, de l’any 2005, celebrada a Canillo, va versar sobre la innovació i el turisme de muntanya.
Encamp va acollir la cinquena edició, l’any 2008, sobre les repercussions del canvi climàtic a les destinacions de muntanya. Els 240 congressistes vinguts d’arreu del món van tenir l’oportunitat de reflexionar i debatre sobre temes tan diversos com el futur de les estacions d’esquí, la repercussió del canvi climàtic en esdeveniments esportius o la creació de nous productes adaptats al nou medi natural.
La sisena edició del Congrés, celebrada a Ordino l’any 2010, es va consagrar a com atraure nous clients a les destinacions de muntanya per crear experiències úniques, utilitzant les TIC per distribuir la informació, i millorar la productivitat i la rendibilitat. Hi van participar 344 internacionals.
L’any 2012 va ser el torn de la Massana. La setena edició del Congrés, sota el títol Turisme de muntanya 2.0, noves estratègies d’èxit, es va centrar en l’ús de les tecnologies aplicades al turisme. Va ser l’edició més popular de la història del Congrés, amb més de 400 participants vinguts de 27 països.
A la vuitena edició del Congrés, que vàrem celebrar a Andorra la Vella els dies 9 i 10 d’abril del 2014, vam tractar de les noves tendències del turisme de muntanya a l’estiu i de les eines al nostre abast per desestacionalitzar l’oferta: els nous productes adaptats als nous sectors de mercat i als mercats emergents, les aplicacions mòbils i de geolocalització com a eina de difusió i promoció, els complexos turístics de muntanya que triomfen arreu, el valor de les icones en el desenvolupament i la comercialització turístics, els grans parcs temàtics de natura d’Europa i els Estats Units, i el creixement de la pràctica d’esports associada a espais naturals.
El novè Congrés mundial de turisme de neu i de muntanya es va celebrar a Sant Julià de Lòria, Andorra, del 2 al 4 de Març del 2016. Va atraure 404 participants de 25 països.
L’objectiu en aquesta edició era promoure una clara comprensió dels reptes i oportunitats que presenta el turisme de neu i de muntanya, així com adquirir una visió global sobre els nous models de negoci d’èxit, la innovació, l’impacte del canvi climàtic i el màrqueting turístic.
El desè Congrés Mundial de Turisme de Neu i de Muntanya es va celebrar a Escaldes-Engordany, Andorra, del 21 al 23 de març de 2018. Sota el títol MOUNTAINLIKERS: ” Configurant el futur de l’hospitalitat en destinacions de muntanya”.
S’hi van debatre temes sobre els reptes dels allotjaments turístics en les destinacions de muntanya, i es va analitzar el concepte de destinació de qualitat com un factor important en la competitivitat d’una destinació, així com les megatendències actuals, les tecnologies més avançades, els nous actors en el desenvolupament i la gestió, i la gestió del coneixement i la creació de capacitació. Es van reunir 347 congressistes de 33 països.
L’any 2020, s’havia de celebrar l’11a edició del Congrés, a la parròquia de Canillo, els dies 11,12 i 13 de març 2020. El dia 10 de març del 2020, degut a la situació causada per la SARS-CoV2 (COVID-19) i segons les recomanacions sanitàries, es va ajornar el Congrés.
Sota el títol MOUNTAINLIKERS: Turisme, Innovació i Sostenibilitat, es pretenien debatre temes sobre les solucions tecnològiques innovadores per al turisme sostenible, la vinculació del consum sostenible amb els recursos i productes locals, el turisme inclusiu i el desenvolupament de destinacions responsables, tot sota el paraigües de la sostenibilitat.
L’any 2022, la parròquia de Canillo va tornar a activar l’11è Congrés mundial de turisme de neu i muntanya, sota el títol MOUNTAINLIKERS: “Una nova mirada cap al futur”. Aquesta edició va tracar temes sobre la recuperació i reactivació del turisme; la intel·ligència artificial per a l’evolució del turisme i les noves tendències en turisme; el medi ambient i el desenvolupament de destinacions responsables, sostenibles i inclusives. Per primer cop, les sessions de treball del Congrés es van seguir per reproducció en línia i s’hi van connectar 299 persones de 67 països, i presencialment, al Centre de Congressos d’Andorra la Vella, van participar-hi 430 persones.
1er Congrés Mundial de Turisme de Neu i de Muntanya
Dates de celebració: 16-18 d’abril del 1998
Lloc de celebració: Escaldes-Engordany
Organitzadors: Govern d’Andorra, Comú d’Escaldes i OMT
Patrocinadors: Comú d’Encamp
Programa19982n Congrés Mundial de Turisme de Neu i de Muntanya
Dates de celebració: 6-8 d’abril del 2000
Lloc de celebració: Escaldes-Engordany, Encamp i Sant Julià de Lòria
Organitzadors: Govern d’Andorra, Comú d’Escaldes-Engordany, Comú d’Encamp, Comú de Sant Julià de Lòria i OMT
Programa20003r Congrés Mundial de Turisme de Neu i de Muntanya
Dates de celebració: 11-14 d’abril del 2002
Lloc de celebració: Escaldes-Engordany, Encamp, Andorra la Vella i un sopar a Canillo
Organitzadors: Govern d’Andorra, els 7 comuns i OMT
Programa20024rt Congrés Mundial de Turisme de Neu i de Muntanya
Dates de celebració: 14-15-16 d’abril del 2005
Lloc de celebració: Soldeu (Canillo)
Organitzadors:Govern d’Andorra, els 7 comuns i OMT
Programa20055è Congrés Mundial de Turisme de Neu i de Muntanya
Dates de celebració: 27-28-29 de març del 2008
Lloc de celebració: Encamp
Organitzadors: Govern d’Andorra, els 7 comuns i OMT
Programa20086è Congrés Mundial de Turisme de Neu i de Muntanya
Dates de celebració: 13 i 14 d’abril del 2010
Lloc de celebració: Ordino
Organitzadors: Govern d’Andorra, els 7 comuns i OMT
Programa20107è Congrés Mundial de Turisme de Neu i de Muntanya
Dates de celebració: 11 i 12 d’abril del 2012
Lloc de celebració: La Massana
Organitzadors: Govern d’Andorra, els 7 comuns i OMT
Programa20128è Congrés Mundial de Turisme de Neu i de Muntanya
Dates de celebració: 9 i 10 d’abril del 2014
Lloc de celebració: Andorra la Vella
Organitzadors: Govern d’Andorra, els 7 comuns i OMT
Programa20149è Congrés Mundial de Turisme de Neu i de Muntanya
Data del 2 al 4 de març del 2016
Lloc: Sant Julià de Lòria – Andorra
Programa201610è Congrés mundial de turisme de neu i de muntanya
Dates de celebració: 21 i 22 de març del 2018
Lloc de celebració: Escaldes-Engordany
Organitzadors: Govern d’Andorra, els 7 comuns i OMT
Programa201811è Congrés mundial de Turisme de neu i muntanya 2020, Canillo - ANDORRA
Dates de celebració: de l’11 al 13 de març del 2020 Posposada
Lloc de celebració: Canillo
Organitzadors: Govern d’Andorra, els 7 comuns i OMT
202011è Congrés mundial de Turisme de neu i muntanya 2022, Canillo - ANDORRA
Dates de celebració: del 23 al 25 de març del 2022
Lloc de celebració: Canillo
Organitzadors: Govern d’Andorra, els 7 comuns i OMT
Programa2022