Zurab Pololiskashvili

ZURAB POLOLIKASHVILI ÉS SECRETARI GENERAL DE L’ORGANITZACIÓ MUNDIAL DEL TURISME (OMT)

“El nostre sector els dona l’oportunitat de guanyar-se la vida. I de guanyar no només un salari, sinó també dignitat i igualtat. Les ocupacions del turisme empoderen també les persones i els brindin una oportunitat de trobar el seu lloc en les seves pròpies societats, sovint per primera vegada.”

Zurab Pololiskashvili ha estat Secretari General de l’Organització Mundial del Turisme (OMT) des de gener de 2018. Anteriorment, va ocupar diversos alts càrrecs en el sector públic i en el privat. Després de graduar-se en banca, Zurab Pololikashvili va obtenir una extensa experiència en el sector privat, ocupant un lloc destacat en un dels majors bancs de Geòrgia i sent CEO del principal equip de futbol del país, el FC Dinamo Tbilisi.

Després d’un any com a Viceministre d’Afers Exteriors, va ser nomenat Ambaixador extraordinari i plenipotenciari de Geòrgia per a Espanya, Andorra, Algèria i el Marroc el 2006 i posteriorment, entre 2009 i 2010, va ser Ministre de Desenvolupament Econòmic del seu país. Com a tal, Zurab Pololikashvili va superar el desenvolupament del turisme de Geòrgia, convertint el sector en un important generador d’ocupació i un motor del desenvolupament econòmic nacional.

En la vint-i-tresena reunió de l’Assemblea General de l’OMT, els Estats Membres van aprovar per unanimitat el seu pla d’acció per al turisme mundial, que inclou una històrica agenda per a Àfrica i posa el focus a promoure el turisme com a motor de la igualtat de gènere, la creació d’ocupació i el desenvolupament rural.

Quan la pandèmia de COVID-19 va abocar el turisme a la major crisi de la història del sector, Zurab Pololikashvili guio la resposta a la crisi i la recuperació, guanyant-se el suport polític i pràctic de governs i organitzacions internacionals i unint els diversos agents al voltant de solucions comunes i protocols harmonitzats. Sota el seu lideratge, l’OMT va obtenir una visibilitat i prominència sense precedents dins del sistema de les Nacions Unides, estrenyent els vincles amb altres organismes clau i situant el turisme en el cor de l’agenda de recuperació i desenvolupament sostenible.

A finals de 2021, els Estats Membres es van reunir a Madrid per a la vint-i-quatrena Assemblea General i van votar a favor que renovés el seu mandat com a Secretari General, encomanant-lo amb claredat i determinació que guiarà el reinici del turisme i impulsarà les prioritats clau: l’ocupació i l’educació, el desenvolupament del turisme i el desenvolupament rural,  i la sostenibilitat.