Natalia Bayona
Natalia Bayona lidera l’estratègia d’innovació, educació i inversions de l’Organització Mundial del Turisme (OMT), agència especialitzada de les Nacions Unides per a la promoció d’un turisme universalment responsable, sostenible i accessible.
Amb una gran experiència en política, gerència de destinacions i negocis, ha aconseguit ser la primera directora d’innovació de l’OMT; ha introduït l’emprenedoria i l’educació com a factors clau per al turisme i el desenvolupament; i ha posicionat l’OMT com a referent d’innovació en el sistema de les Nacions Unides, reconeixement evidenciat a l’UN 2020 Mapping of Innovation, Data and Digital Capacities. Així mateix, és part de l’UN Executive Leadership Programme for Sustainable Development impartit per l’UN System Staff College (UNSSC).
El seu treball consisteix a identificar les start-ups i projectes d’inversió més disruptius i connectar-los amb Estats membres i corporacions internacionals. I, com a defensora de la joventut i la tecnologia, busca contínuament el creixement dels emprenedors per a un futur prometedor a totes les regions.
Durant els últims 3 anys, Natalia ha desenvolupat 9 competicions de start-up i 8 reptes d’innovació de la OMT que en conjunt han aconseguit reunir més de 70 milions de dòlars en suport a emprenedors i pilots per als viatges segurs. Així mateix, ha dissenyat els fòrums d’innovació Tourism Tech Adventures i cocreat la UNWTO Tourism Online Academy, plataforma pionera en desenvolupament d’habilitats per al sector en aliança amb les millors universitats del món com IE University, Cornell University i la Hong Kong Polytechnic University, actualment amb més de 12.000 estudiants. Així mateix, ha creat el Comitè Tècnic de l’OMT per a l’Educació Online en Turisme i actua com la seva Secretària assegurant que l’educació romangui com a prioritat en l’agenda mundial.
D’altra banda, ha obert l’àrea de Cooperació Multilateral d’Inversions en turisme, ha construït una xarxa de més de 290 inversors actius interessats en turisme i actualment està treballant en projectes d’alt impacte per a la reactivació del sector, incloent aquell especialitzat en Inversions Verdes en col·laboració amb la Corporació Financera Internacional del Grup del Banc Mundial. En aquest mateix sentit, s’ha involucrat com a membre-coordinador del Comitè Mundial de Crisi per al Turisme on Estats Membres de l’OMT, Agències de l’ONU i Associacions del Sector Privat – IATA, ACI, CLIA, entre d’altres – es reuneixen per discutir accions per als reptes actuals. En aquest marc, Natalia ha liderat l’UNWTO Healing Solutions for Tourism Challenge, la UNWTO Sustainable Development Goals (SDGs) Global Startup Competition i la UNWTO Jobs Factory com a projectes específics per donar suport a les destinacions i a l’ocupació.
Així mateix, Natalia ha estat guardonada amb el premi IIPT (International Institute For Peace Through Tourism)’s 5th “Celebrating Her” per “Innovació i Empoderament de la Dona a través del turisme” en ITB Berlin 2021, un reconeixement que només és entregat cada any a 3 dones a nivell mundial. Natalia també forma part de la xarxa “100 de COTEC”, una xarxa d’experts que parlen espanyol, provinents de múltiples àrees del coneixement, preparats per analitzar els grans desafiaments socials, econòmics i tecnològics als quals s’enfronta la innovació. Natalia va ser reconeguda com una de les Dones Líders en Innovació del Sector en l’edició 2021 del Women Leading Travel & Hospitality report. El 2021 va rebre per part del Govern Colombià i de l’Ambaixada de Colòmbia a Espanya, el reconeixement com a part dels ”10 Colombians més destacats a Espanya” per la seva trajectòria professional en aquell país.
Natalia és professional en Govern i Relacions Internacionals de la Universitat Externat de Colòmbia i posseeix un Executive MBA de l’IE Business School. Igualment, fa part de la xarxa del Fòrum Econòmic Mundial (WEF) com European Digital Leader i és membre del Eisenhower Fellowships com la primera colombiana en el Women Leadership Program per crear el primer Tourism for Tomorrow Alliance Programme: una xarxa d’alt nivell enfocada a sumar esforços publicoprivats per a inversions d’alt impacte en digitalització i innovació per al desenvolupament sostenible del turisme i la seva recuperació després de la Covid-19. Addicionalment, ha estat convidada a impartir classes en universitats com Harvard (EUA), Cornell (EUA), Externat (Colòmbia), Bilkent (Turquia), i escoles públiques a Colòmbia com a part de la seva contribució a la joventut i al seu país.
Durant el 2017, es va desenvolupar com a vicepresidenta de Desenvolupament Internacional de Spain Startup – South Summit, organitzant la primera Cimera de l’Aliança del Pacífic per connectar els principals actors de l’ecosistema d’emprenedoria de Colòmbia, Xile, Mèxic i Perú. Amb deu anys d’experiència a ProColombia, ha viscut en sis països on ha desplegat estratègies per impulsar les exportacions, la inversió estrangera i el turisme de Colòmbia. Va començar el 2006, on va fer part de l’equip que va crear la primera campanya de promoció turística del país a nivell internacional: “Colòmbia, el risc és que et vulguis quedar”, que buscava canviar la imatge del país a l’exterior. Gràcies al seu treball, va aconseguir executar la campanya en més de 15 països.