Damien ZISSWILLER

Damien ZISSWILLER compta amb 15 anys d’experiència en l’àmbit de l’assessorament i suport de destinacions turístiques de muntanya. Com a expert en oci de natura a la muntanya, ha col·laborat en nombrosos projectes que van des de la definició d’estratègies de posicionament turístic fins a la implementació operativa de projectes com a cap d’obres. Posseeix un coneixement perfecte dels desafiaments de la muntanya, des de la idea fins a la realització concreta, a totes les muntanyes franceses.

Amb base a Chambéry, a la Delegació de Muntanya, Departament d’Enginyeria i Desenvolupament de Territoris d’Atout-France, també treballa al Centre Interdisciplinari i Científic de la Muntanya de la Universitat de Saboya Mont-Blanc, així com a l’Institut d’Investigacions i Estudis Superiors en Turisme de París I Panthéon Sorbonne.

Al Pirineu, Damien ha participat recentment en el desenvolupament del pla director per a les estacions d’esport d’hivern, amb èmfasi en un índex de referència de bones pràctiques internacionals en representació de la regió d’Occitània. Posicionament estratègic diferenciable, diversificació d’activitats, adaptació de zones d’esquí a les expectatives contemporànies, consolidació de models econòmics, adaptació d’estratègies de governança, pautes per a noves formes d’allotjament turístic, mobilitat a la muntanya, etc.,tots els temes van ser considerats amb l’objectiu d’aconseguir una muntanya accessible les 4 estacions de l’any.

Sinopsi presentació:

En aquesta intervenció introductòria al Congrés, examinarem fins a quin punt un canvi significatiu del clima podria tenir un impacte important a les activitats de muntanya a la llum de les conclusions de la comunitat científica i, en particular, del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic. Paral·lelament, és important mesurar la petjada de carboni del turisme i els riscos passats, presents o futurs del sector. Els equilibris econòmics, mediambientals i socials de les zones de muntanya estan experimentant una revolució: s’ha fet necessari dedicar temps a estructurar autèntics projectes de destinació turística durant tot l’any, recolzant-se a l’hivern no només en l’esquí, sinó també en els altres actius de la zona. Tot i això, el desenvolupament del turisme sostenible ja no és un factor diferenciador com es van inspirar alguns territoris d’avantguarda fa uns anys, aquesta trajectòria és ara una necessitat. Però, aquest concepte és un mite o una realitat?
A la segona part demostrarem que la innovació no és només una oportunitat, sinó també una necessitat per a les nostres destinacions de muntanya. En un món que evoluciona a una velocitat cada cop més gran, cal abordar diversos obstacles per passar del discurs popular que va acompanyat d’una gran cautela en la seva aplicació a una veritable cultura empresarial que ha de considerar el canvi com una oportunitat.
A més de desxifrar els problemes i l’evolució en curs, la presentació mostrarà que és possible ser un actor i actuar de manera útil, concreta i sense esperar.

 

Presentació: Damien ZISSWILLER