Alessandra Priante

Alessandra és economista amb una àmplia experiència internacional i diplomàtica. Va exercir com a directora per a Europa de l’Agència de les Nacions Unides per al Turisme (ONU Turisme), sent la primera dona i la primera italiana en la història de l’agència a ocupar un càrrec tan prestigiós. En aquest càrrec, va dirigir la regió més important de l’agència, formada per 43 Estats membres que representen el 51 % del mercat turístic mundial. Durant el seu mandat, va millorar la satisfacció dels Estats membres mitjançant la introducció de projectes i mètodes de treball dinàmics i eficaços, involucrant significativament el sector privat mundial, contribuint així a augmentar les contribucions financeres a l’agència.

Alessandra també va gestionar amb encert el període de pandèmia, la crisi més greu per al sector turístic mundial, liderant iniciatives impactants com el Comitè de Crisi del Turisme Global i diversos comitès tècnics mundials, posicionant ONU Turisme al cor de les institucions europees i mundials. Durant aquest productiu període professional, va posicionar Itàlia al centre de les iniciatives globals, des de la campanya de comunicació global per a la recuperació del turisme (#RestartTourism) llançada l’1 de juliol de 2020, a Roma, fins a l’organització de la primera Cimera Mundial de Joves sobre Turisme Sostenible a Sorrento.

Llicenciada per la Universitat Bocconi en Economia de l’Empresa, amb dos màsters que inclouen un Executive MBA per la Universitat Luiss Guido Carli, amb fluïdesa en sis idiomes estrangers (bilingüe en italià i anglès) i amb una gran passió pel sector públic, va reprendre les regnes de la política turística nacional el 2015 després d’una excepcional missió diplomàtica de cinc anys al Golf Pèrsic com a enviada especial del Govern. El projecte diplomàtic, que ella mateixa va concebre, tenia com a objectiu promoure el patrimoni cultural i educatiu d’Itàlia als Emirats Àrabs Units, Oman, Qatar, Kuwait i Bahrain. La missió neix dels excel·lents resultats obtinguts per Alessandra a principis dels anys 2000 en el camp del patrimoni cultural i l’audiovisual, on va exercir com a cap d’estudis i relacions internacionals.

Al seu retorn, va restaurar ràpidament Itàlia a una posició central en plataformes internacionals clau, des de l’OMT (Organització Mundial del Turisme) fins a l’OCDE, Europa, i les estratègies BlueMed, Eusair i Eusalp. Com a experta en política, particularment en anàlisi econòmica i financera, Alessandra va coordinar la construcció d’una sòlida base de dades nacional i contribuir a la redacció del pla estratègic nacional 2017-2020, les reformes de governança i la desafiant transició del turisme de la cultura vs. l’agricultura el 2018. A més d’aquest paper exigent amb el govern el 2018-2019, va exercir com a responsable de relacions internacionals i protocol a MiPAAFT.

Autora de nombroses publicacions, ha impartit classes en diverses universitats italianes i actualment és professora associada a la Luiss Business School i investigadora al Corporate Strategy Research Center de la Universitat Luiss Guido Carli. És una apassionada de la música, el cinema (també membre de l’Acadèmia del Cinema Europeu), l’art i la bona cuina. Li encanta la seva feina, llegir, viatjar, la seva família, els amics i l’AS Roma!

LINKEDIN: https://www.linkedin.com/in/alessandrapriante/