12è CONGRÉS MUNDIAL DE TURISME DE NEU, MUNTANYA I BENESTAR

Salutació cònsol major d’Encamp, Laura Mas Barrionuevo

Enguany, Encamp agafa el relleu i és la parròquia amfitriona del 12è Congrés de Turisme de Neu, Muntanya i Benestar i em sento especialment orgullosa, com a cònsol, que sigui en l’edició on la temàtica és la sostenibilitat i el benestar. La sostenibilitat de la nostra parròquia i el benestar del nostre turista són els eixos vertebradors de la nostra estratègia turística. Una parròquia on les viles d’Encamp i del Pas de la Casa viuen i estan envoltades de naturalesa, de muntanyes, de paisatges que formen un dels nostres principals reclams turístics.

A Encamp, tenim clar que els recursos naturals no són infinits, que hem de donar-los un ús òptim i la màxima cura perquè són un element fonamental de la sostenibilitat de la nostra parròquia i del nostre país. Des del Comú, ajudem a la conservació del nostre patrimoni natural. Les muntanyes que envolten Encamp i el Pas de la Casa, la neu, l’aigua, els camins, la flora i la fauna són els recursos mediambientals que conformen el nostre diferencial turístic. Som la parròquia que acull una de les estacions d’esquí i de muntanya de referència del sud d’Europa en la qual es pot gaudir tot l’any de la natura i que aposta per la sostenibilitat com a epicentre de la seva activitat. A l’hivern, com a referència internacional en la pràctica de l’esquí i a l’estiu amb diversitat d’activitats que combinen esport, aventura i benestar. El teixit econòmic i social de la parròquia camina també en aquesta direcció, per fer de la sostenibilitat una de les claus de volta del desenvolupament.

Els turistes, cada cop més, busquen tenir i compartir experiències. Encamp és una destinació que s’ha fet un lloc com a destinació de turisme familiar, de benestar i esportiu. Durant tot l’any, estiu i hivern, organitzem esdeveniments esportius, professionals i amateurs, on combinem la pràctica esportiva a l’aire lliure amb experiències gastronòmiques, de salut, de descans, d’oci i cultura, perquè la cultura explica en gran mesura el patrimoni natural, i hem esdevingut un referent nacional i internacional com a destinació de turisme esportiu, en especial per la pràctica esportiva en altura. Oferim itineraris de BTT, senderisme, escalada, vies ferrades com a exemple d’experiències per gaudir de la natura que se sumen a l’àmplia oferta que Andorra ofereix als seus visitants.

Però és precisament el debat entre professionals del sector turístic al voltant de la sostenibilitat i el benestar en el turisme de muntanya que ens permetrà analitzar els punts forts i els punts dèbils, els riscos i les potencialitats del turisme de futur. Entre les ponències i debats es tractaran temes com la conservació del medi natural, les possibilitats de la IA, els productes turístics emergents o la formació i preparació dels professionals del sector. És fonamental que els futurs professionals rebin, a banda dels coneixements tradicionals en gestió turística, una formació en sostenibilitat, innovació, o màrqueting digital. Aquesta formació integrada per aquestes noves disciplines contribueixen a tenir un model de turisme més sostenible. L’aposta contínua per la formació i l’intercanvi de coneixement per aprendre d’experiències d’altres destinacions ens ajudarà a seguir millorant i assolir l’excel·lència en els nostres territoris.

Us esperem del 20 al 22 de març del 2024 a Encamp.