Miquel Nicolau i Vila

Miquel Nicolau i Vila ha estat President de la Universitat d’Andorra (UdA) des de maig de 2015, quan va ser triat per unanimitat pel Consell de la Universitat. Nascut el 1962 i format en nombrosos camps, té un doctorat en Enginyeria Electrònica de la Universitat Ramon Llull (URL). També té un màster en Filosofia de la Universitat de Barcelona (UB), màster en Enginyeria Informàtica de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i màster en Sistemes Intel·ligents i Paral·lels Ambientals de la Universitat Ramon Llull (URL).

En virtut dels seus càrrecs recents de responsabilitat acadèmica, ha coordinat la presidència de la UdA i ha dirigit la investigació i el programa de doctorat. Anteriorment, va ser professor i membre del Equip Directiu d’URL, i professor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i de la UPC. Més informació: Universitat d’Andorra, Diploma de Postgrau en Direcció de Destinació de Turisme de Muntanya http://www.uda.ad/

 

Miquel Nicolau: “La importància de la formació per assolir un bon nivell de qualitat en una destinació de muntanya, i el postgrau en gestió de destinacions turístiques de muntanya”

Aquest any se celebra el 30º aniversari de la Universitat d’Andorra. Durant la seva breu història, ha desenvolupat els tres graus de formació en educació superior (llicenciatura, màster i doctorat) i s’ha convertit en un centre de recerca en els camps d’educació, economia, salut, idiomes i tecnologia. Malgrat la seva petita grandària, la universitat té vocació nacional i internacional i s’integra plenament a l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES), així com a l’Espai Europeu de Recerca (ERA). Aquesta institució oferia estudis de primer cicle en el camp del turisme: una llicenciatura en activitats turístiques i empresarials i una llicenciatura en turisme. Aquests dos programa ja no estan disponibles per diferents factors que dos projectes d’estudi de formació en turisme a Andorra van posar de manifest. El primer estudi, el projecte FormA, va ser realitzat en 2006 i va mostrar que la demanda de formació en el sector turístic se centrava principalment en estudis de postgrau i mestratges, per a professionals ja graduats en altres camps. El segon estudi es va iniciar en 2015, en un seminari tècnic sobre el turisme rural i de muntanya a Andorra i la regió de Pallars (Catalunya). Aquest esdeveniment es va celebrar a Andorra i va congregar a la majoria de parts interessades d’aquest camp, tant d’Andorra com dels Pirineus. En aquesta trobada es van identificar les formacions més exigents en el sector turístic, a fi de millorar la qualificació dels professionals que treballen en aquest camp. Després d’aquest esdeveniment, la Universitat d’Andorra va començar a treballar en la titulació en gestió de destinacions de muntanya en col·laboració amb el Ministeri de Turisme d’Andorra, la Fundació OMT·Themis, Pallars Actiu i altres universitats especialitzades a tot el món. La Universitat Estatal de Colorado i Hochschule Luzern participaran en l’edició 2018 d’aquest programa.