Fiona Pià

Fiona Pià

La doctora Fiona Pià va néixer a Andorra i té un doctorat en arquitectura i planificació urbana a l’EPFL (Institut Federal Suís de Tecnologia de Lausana). La seva recerca se centra en l’elaboració de nous models d’urbanització i mobilitat sostenible a les muntanyes. El seu treball ha estat guardonat diverses vegades i revesteix gran interès per a acadèmics i comunitats locals interessades.

A més del seu treball de recerca acadèmica i científica a LAMU (laboratori d’arquitectura i mobilitat urbana de EPFL), Fiona Pià és arquitecta sòcia de dl-a, Designlab-Architecture LLC a Ginebra. La seva empresa és líder en el disseny i implementació de projectes alpins com “Montagne Alternative” (Valais-Suisse). Designlab-Architecture també es troba entre les firmes líders en el Projecte Andermatt Swiss Alps (Uri-Suïssa). La Dra. Pià té publicacions i projectes relacionats amb l’arquitectura.

Més informació: Publicacions acadèmiques:  https://people.epfl.ch/cgibin/people?id=113431&op=publications&lang=fr&cvlang=fr

Projectes d’arquitectura: http://www.dla.ch/sample_proj_type.php?type=Tourisme

Fiona Pià:“Noves estratègies de desenvolupament sostenible a la muntanya: el cas de ‘Andermatt Swiss Alps’ i ‘MontagneAlternative’ (Suïssa)”

Montagne Alternative (Valais) i Andermatt SwissAlps (Uri) constitueixen dos ineludibles exemples suïssos de desenvolupament sostenible d’un patrimoni alpí alterat. Aquests projectes han recuperat antics erms alpins abandonats, al mateix temps que conserven i milloren el patrimoni arquitectònic, econòmic, social i cultural existent. Aquests projectes han aconseguit, de fet, un equilibri extraordinari entre la densificació urbanística, la infraestructura de transport, l’energia i el paisatge natural. La conferència de la Dra. Fiona Pià centrarà en aquests dos projectes, que tenen dos àmbits i grandàries molt diferents, per exposar el fet que cada regió alpina requereix un enfocament i una anàlisi contextual úniques. Encara que alguns pobles de muntanya requereixen una petita densificación (Montagne Alternative), uns altres precisen d’una urbanització a gran escala per subsistir (Andermatt Swiss Alps). Aquesta conferència desmitificarà prejudicis que estan molt arrelats en la ment de les persones: el fet que, per satisfer els desafiaments actuals a la planificació alpina, mantenir l’estat actual o les intervencions a petita escala són les úniques solucions que garanteixen el desenvolupament sostenible. Les intervencions de gran grandària ben planificades i ancorades en el context legal també poden ser una resposta sostenible. Encara que la Dra. Fiona Pià se centrarà sobretot en les noves formes urbanes i arquitectòniques que es deriven d’aquests dos estudis, també aprofundirà en l’economia, els instruments jurídics i les interaccions socials que es donen amb les poblacions locals.

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram
flickr
Benvinguts al web Mountainlikers, us emplacem al març del 2022, per a celebrar tots junts a Andorra, el proper Congrés Mundial de Turisme de Neu i de Muntanya. Us esperem a tots!
Bienvenidos a la página web Mountainlikers, os emplazamos en marzo del 2022 para celebrar en Andorra, el próximo Congreso Mundial de Turismo de Nieve y de Montaña. ¡Os esperamos a todos!
Bienvenue sur le site de Mountainlikers, nous vous donnons rendez-vous en mars 2022 en Andorre, pour la tenue du prochain congrès mondial du tourisme de neige et de montagne. Nous vous attendons nombreux !
Welcome to the Mountainlikers website, we look forward to seeing you in March 2022 to celebrate in Andorra, the next World Congress on Snow and Mountain Tourism. We are looking forward to welcoming you!